Burn-out Forum

Waarom ik dit forum ben gestart? Omdat persoonlijke verhalen op internet van mensen met een burn-out schaars zijn en vaak anoniem en gedateerd. Dat is een gemis, want het delen van je ervaringen is zo belangrijk! Voor jezelf, maar ook voor anderen die in een vergelijkbare situatie zitten. Dus laat ik het goede voorbeeld geven met mijn eigen burn-out verhaal.

Burn-out Forum

Herken jij je in de verhalen hieronder? Of wil jij graag reageren op het verhaal van een ander? Laat dan hieronder je reactie achter. Zo maken we samen burn-out bespreekbaar! 

STOP kaalSTOP Burn-out! Wil jij definitief herstellen van je burn-out, maar weet je niet hoe? Arjen maakt met deze workshop een tour door heel Nederland, dus ook misschien ook bij jou in de buurt. <<< Klik hier voor de workshop STOP Burn-out! 

By | 2017-09-26T22:55:22+00:00 26 juli|Burn-out|

232 Comments

 1. Arjen Luijendijk 15 maart 2018 at 19:07 - Reply

  Heb jij een vraag voor Arjen?

  Ik ben dankbaar voor jullie bezoeken op het Forum en ook al jullie reacties. Het lezen van ervaringen van andere mensen die een burn-out doormaken of hebben doorgemaakt helpt je om te weten dat je niet de enige bent met lichamelijke, psychische en emotionele klachten of wat er met jou gebeurt.

  Maar wist je dat je mij ook vragen via het Forum kunt stellen? Ik ben niet alleen beheerder van het Forum en ervaringsdeskundige zoals dat zo mooi heet, maar ook burn-out specialist. Dagelijks begeleid ik mensen die een burn-out doormaken naar volledig herstel. Particulieren, zzp-ers, ondernemers en medewerkers van organisaties. En al mijn kennis en ervaring opgedaan in de afgelopen 18 jaar staat ook voor jou beschikbaar. Maar ja, de meeste mensen hebben moeite met hulp vragen, Dus laat ik het je makkelijk maken.

  Je kunt jouw vragen via dit Forum stellen door een comment te plaatsen. Ik zie alle comments langskomen en geef binnen 24 uur antwoord via het Forum. Wil je liever jouw vraag buiten het Forum aan mij stellen? Dat kan natuurlijk ook. Ga dan naar de contact-pagina van deze website en vul daar je vraag in. Dan geef ik buiten het Forum om persoonlijk antwoord.

  Hartelijke groet, Arjen

 2. Maartje 29 januari 2018 at 16:07 - Reply

  Tweede seizoen Sophie in de mentale kreukels

  Voor het programma ‘Sophie in de mentale kreukels’ van Sophie Hilbrand zijn we op zoek naar mensen met een burn-out die hun verhaal willen vertellen in het programma. We zoeken mensen met een burn-out waarbij de oorzaak niet werk gerelateerd is en die op het moment dat de burn-out begon zelfs geen baan hadden. Of mensen die een zogenaamde bore-out hebben doordat de werkzaamheden te saai en niet uitdagend genoeg waren.

  Herken je jezelf hierin en heb je interesse om je verhaal te vertellen in het programma? Mail dan naar maartje.bottelier@bnnvara.nl

 3. Sophie 4 januari 2018 at 14:33 - Reply

  Beste lezer,

  Na allerlei verschillende verhalen te hebben gelezen hieronder wilde ik een bijdrage leveren. Als je een burn-out hebt en daarover met niemand kunt praten is dat erg moeilijk en eenzaam. Terwijl zoveel mensen met dezelfde klachten dealen.
  Je bent dus écht niet alleen of raar. Hieronder wat tips op basis van mijn ervaring (na 3 maanden gaat het met mij al een stuk beter).
  – Accepteer jezelf en de situatie zoals het nu is. Een hele belangrijke stap. Als je opgebrand bent, moet je écht rust nemen en je daaraan proberen over te geven, hoe onwennig, moeilijk of klote dat ook is. Wat je nodig hebt is rust, niet een grote zoektocht naar oplossingen. De enige oplossing is accepteren dat je te ver bent gegaan en rust houden totdat je lichaam aangeeft dat je weer wat meer aankunt. Je hoeft dus ook niet meteen bezig te zijn met de oorzaak van je burn-out of wat je nu in je leven allemaal moet veranderen. Dat komt vanzelf wel. Als je toegeeft aan de moeheid zal het weer beter worden. Wees lief voor jezelf. Of zoek een burn-out coach of iets dergelijks die je een beetje richting kan geven.
  – Sta even stil. In mijn eerste 2 maanden deed ik even helemaal nergens meer aan mee. Geen werk, sport, etentjes, verjaardagen of welke verplichting dan ook. Behalve therapie, dat was de enige ‘verplichting’ die ik aan ben gegaan en dat heeft me enorm veel steun gegeven. Dus als je een verplichting aangaat, neem er dan eentje die steunend en behulpzaam is. Geef jezelf verder even vrijaf van alles wat je normaal ‘moet’. In de praktijk kan het bijvoorbeeld helpen om aan jouw omgeving aan te geven dat ze voorlopig niet op je hoeven te rekenen.
  – Praat erover met iemand die je begrijpt of je in ieder geval niet veroordeelt. Heel fijn en belangrijk om het proces niet helemaal alleen te hoeven doen. In mijn geval kon ik goed praten met twee vriendinnen (een arts en iemand die zelf een burn-out heeft gehad) en mijn psycholoog. Het kan ook steunend zijn om met iemand te zijn waar je blij van wordt, zonder over jezelf te hoeven praten. In mijn ervaring geeft het juist een eenzaam gevoel als je je omringt met mensen die je niet begrijpen en adviezen geven zoals; ‘het zit tussen je oren’ of ‘ga leuke dingen doen, daar knap je van op’, of ‘denk niet zoveel na’ – allemaal adviezen die hun onbegrip en onwetendheid reflecteren. Mijn psycholoog heeft mij enorm geholpen door er voor me te zijn en te helpen in dit proces. Samen hebben we bijvoorbeeld wandelingen gemaakt op de hei, heerlijk.
  – Wat te ‘doen’ als je niks aankunt? Het heeft mij eigenlijk niet altijd geholpen om echt helemaal niks te doen, want dan had mijn geest zoveel tijd om te piekeren – over de burn-out, over het leven, over mijn werk, etc. Je mag wel iets doen, maar dan iets lichts op een veel lager tempo dan je normaal zou doen. Dus ga lekker wandelen in de natuur – maar wandel langzaam en voel aan wanneer het genoeg is. Lees een lekker boek, maar niet op de gebruikelijke topsnelheid. Tekenen en kleuren kan ook heerlijk zijn – maar ik zette dan op de achtergrond mijn favoriete serie aan en had een kleurboek voor me met mandala’s of andere tekeningen en dat was ontspannend (bij elke Bruna kun je kleurboeken voor volwassenen vinden). Als je het aankunt, probeer dan soms een klein beetje te dansen op muziek die je vrolijk maakt, zo ontspan je. Yoga en ademhalingsoefeningen kunnen ook erg behulpzaam zijn. In mijn eerste maand trok ik een yogales niet, maar in maand 2 en 3 deed ik rustig aan wat yin-yoga lesjes en dat hielp. Verder was ik erg lief voor mezelf; ik droeg mijn fijnste, zachtste kleren en nam ’s ochtends en ’s avonds een lange warme douche. Alles even precies hoe ik dat fijn vond.
  – Geef je lichaam de juiste voeding: het is verleidelijk om ongezond te gaan eten (comfort food), maar je lichaam heeft juist aandacht & zorg nodig en dat betekent; weinig suikers, goede vetten, groene groenten & fruit. Ongezond eten kost veel energie om te verteren en energie heb je al zo weinig..
  Als ik zelf geen zin had om te koken of boodschappen te doen, vroeg ik om hulp in mijn omgeving of bestelde ik iets. Gun jezelf de juiste gezonde voeding en gun het jezelf ook om om hulp te vragen zonder je te schamen (of bang te zijn dat anderen je een ‘last’ vinden). Mensen willen er graag voor je zijn (maar weten vaak niet hoe) en op deze manier kunnen ze iets concreets voor je doen.
  Stop ook even met producten zoals koffie en alcohol. Het is de bedoeling dat je luistert naar je lichaam zonder het te verdoven (ik dronk bijvoorbeeld soms nog weleens een koffie verkeerd voor het genot, maar dan decaffé).
  – Dat brengt me bij het volgende: wees niet bang om om hulp te vragen. Op je werk, bij de huisarts, maar ook in je directe omgeving. Mensen die een burn-out krijgen zijn vaak geen types die makkelijk om hulp vragen. Maar voor mij was het fijn en helend om soms even onder de mensen te zijn zonder dat ik zelf iets hoefde te leveren. Dus een paar nachten bij iemand logeren of iemand die voor je komt koken – kan een goed idee zijn.
  – Als je (zoals ik) veel piekert en denkt, probeer dan iets te vinden wat je kunt doén met al deze gedachten en kennis. In mijn geval was het schrijven van een blog over mijn burn-out een goede uitlaatklep, het gaf me een lichter gevoel om erover te schrijven. Kopje thee, kaarsjes aan, rustig muziekje en op de bank met mijn laptop. Het gaf me ook het gevoel ‘iets te doen’ te hebben en de gedachten dwaalden niet meer zo in mijn hoofd.
  – Probeer weer vertrouwen te krijgen in je gevoel en lichaam – the body knows what to do.
  De afgelopen jaren heb ik mezelf aangeleerd alles te doen vanuit mijn hoofd. Als een gevoel naar boven kwam (in mijn buik), ging ik dat met mijn hoofd analyseren. Nu probeer ik echt te ‘aarden’ (hoe zweverig dit ook klinkt) en dus te handelen op basis van mijn gevoel. Realiseer je dat je lichaam heel sterk en slim is – het geeft aan wat het nodig heeft. Nu ik bijvoorbeeld weer rustig wat kleine activiteiten onderneem, luister ik goed naar de waarschuwingen die mijn lichaam me geeft. Als ik bijvoorbeeld hoofdpijn op voel komen, dan is een grens bereikt en pak ik mijn rust.
  Het kan eng zijn om weer iets te ondernemen, maar toch kun je soms niet anders dan het uitproberen en daarvan leren. Zodoende weet ik nu welke waarschuwingen mijn lichaam geeft. Als ik soms besluit om niet direct te luisteren, maar even langer door te gaan dan ik eigenlijk aankan, lig ik daarna altijd weer met hoofdpijn of extreme vermoeidheid in bed. Dus door die ervaringen leer je het. Een voorbeeld van een van de eerste activiteiten die ik heb gedaan; naar een yoga lesje met een vriendin en daarna (spontaan) even ergens een kop koffie drinken of een paar winkels in lopen samen. Dit deed ik in de buurt van mijn huis, zo voelde het relaxed en veilig omdat ik ook zo weer thuis was.
  Mocht je meer tips willen of gewoon een keertje willen mailen of iets dergelijks – reageer dan hieronder. Hartstikke fijn om ervaringen en kennis te delen. Uiteraard ben ik ook maar een mens die tips geeft op basis van mijn eigen ervaring, maar dat zijn we allemaal :).

  – De serie ‘Sophie in de mentale kreukels’ is ook interessant om eens te kijken – op BNN via uitzending gemist. Dat is een serie die gaat over burn-outs.

  Liefs en veel sterkte aan iedereen. Het wordt echt beter!

  • Sanne 15 maart 2018 at 17:34 - Reply

   Ik heb wel wat vragen voor je en zou wel eens met je willen mailen. Gr Sanne

 4. Rachel Van der Klooster 30 december 2017 at 07:52 - Reply

  Hallo lotgenoten,
  Net als jullie heb ik een zware burnout voor mijn kiezen, met daaronder een chronische slaapstoornis en depressie. Een jaar ben ik thuis geweest waarin ik 40 weken zeer intensieve multidisciplinaire therapie heb gevolgd. Nu ben ik sinds 4 mnd aan het reïntegreren en zit op 60% van mijn uren.

  Wat mij opvalt is dat ik het beeldscherm van een computer helemaal niet meer kan verdragen. Even los van het werk. Gister in privé sfeer heb ik een uurtje achter de laptop gezeten om een vakantie te boeken. Vervolgens ben ik de rest van de dag volledig uitgeput.

  Is er iemand die dit herkent?

  Soms ben ik bang voor blijvende schade. Het gevoel dat er iets beschadigd is.

  Ben benieuwd….

  Fijne jaarwisseling alvast!

  Groetjes Rachel

  • Sophie 4 januari 2018 at 14:48 - Reply

   Hi Rachel,

   Herken dit zeker! Een arts heeft me uitgelegd dat het beeldscherm je heel veel prikkels en informatie geeft. In ons geval dus te veel. Bij een vakantie boeken moet je natuurlijk veel informatie bekijken en op basis daarvan beslissingen nemen.
   Anderhalve maand geleden wilde ik een nieuwe droger bestellen via internet – het lukte me gewoon niet. Al die keuzes, informatie en beelden, na een half uur legde ik mijn tablet weg met hoofdpijn. Daarom heb ik het maar even gelaten en uiteindelijk iemand anders gevraagd dit even voor mij te doen.
   Moet wel zeggen dat als ik een word document heb en ik schrijf over mijn gevoelens (zoals nu), dan kan ik beeldscherm wel aan. Maar een film kijken of zoiets wat jij beschrijft niet.
   Overigens heb ik nu 3 maanden een burn-out en ik hoop dat ik over een paar weken weer wat werk kan oppakken. Het gaat al een stuk beter, maar wel langzaam.
   Een tip voor je slaapprobleem ; Magnesium, rhodiola of wietolie zonder het ‘stoned’ effect en bepaalde yoga oefeningen doen voor het slapen gaan. Maar wie weet heb je deze tips allang gehad.

   Sterkte en groetjes!

  • Bjorn 9 januari 2018 at 16:48 - Reply

   Hallo Rachel,

   Ik zit op dit moment ook met een Burn-out en ik herken me in je verhaal dat je t gevoel hebt dat er iets beschadigt is. Gisteren moest ik bijvoorbeeld koken voor 5 mensen (normaal 3) en ik moest zoveel nadenken over bijv kooktijden, welke pitten etc etc dat ik na die tijd hoofdpijn had en compleet uitgeblust was. Heel moeilijk om me te concentreren op wat ik eerder normale taken vond. Heel bizar, alsof mijn hersenen niet meer goed werken. Ik maak me daar ook zorgen over hoor. Ik wil jou iig succes wensen met er weer bovenop komen.

   • Arjen Luijendijk 18 januari 2018 at 19:15 - Reply

    Hoi Bjorn,

    Je niet goed kunnen concentreren en dingen snel vergeten zijn bekende effecten van burn-out of langdurige stress. Maar je lichaam heeft van nature het vermogen om te herstellen als de stress voorbij is of minder is geworden. Niet alleen een kwestie van tijd. Ik adviseer vaak om te gaan bewegen (wandelen) en ook je voedingspatroon aan te passen. Door de lange periode van stress zijn er veel vitamines en mineralen verbruikt die dringend moeten worden aangevuld. Daarmee bouw je naast een periode van rust en ontspanning je basisenergie op.

    Succes bij je herstel!

    Arjen

 5. Jildert 29 december 2017 at 12:33 - Reply

  Het heeft even geduurd voordat ik zelf durfde toe te geven dat ik een Burn-out had. Zo perfectionitsich als ik ben, ging ik maar door en door en door.. Niemand remde mij af. Terwijl de sfeer op de werkvloer verpest werd door de bedrijfsleidster. Het was zelf zo erg dat ik op een dag letterlijk door mijn benen heen zakte. Na maanden thuis te hebben gezeten, heb ik contact gezocht met de mensen van carriereswitch.nl. Met een geleidingsprogramma hebben we mijn negatieve gedachten om kunnen zetten naar positieve nieuwe doelen! & werk ik nu al een jaar bij een te gek bedrijf! Waar ik iedere dag met onwijs veel plezier naar toe ga.

 6. Marjan 28 december 2017 at 15:05 - Reply

  Er wordt ook tegen mij gezegd dat ik in een burn-out zit. Is alleen niet werkgerelateerd, maar een huwelijk met een narcist van 25 jaar een vechtscheiding, kinderen dieren huis werk kwijt, vrienden en kinderen die ondanks het narcisme toch voor mn ex kiezen, en ik die maar vecht te bewijzen dat het anders is dan het lijkt. Ik die maar probeerde te bewijzen dat ik wel goed ben, dat ik wel alles kan, terwijl mijn lichaam niet meer energie had en op de toppen van spanning, stress liep. Zoveel pijn in mijn lichaam, mijn spieren vooral. En dit is nu op dit moment 2,5 jaar na dat ik bij hem weg ben gegaan.
  Maar de laatste weken, echt overal door mijn hele lichaam pijn, spieren die trillen, bonken, kloppen in rust. Ik wandel iedere dag en dat gaat een half uurtje dan voel ik me meestal wel even oke. Maar doe ik te veel (bijv. stofzuigen) of ik wandel te lang, dan kom ik trillend thuis. Alle controle over mn spieren kwijt. en hou uren lang nog meer pijn… krijg extra vitamines, de meeste B vormen, C, D, magnesium, ijzer omdat mijn lijf echt totaal uitgeput is. Klinkt logisch op zich, maar de klachten pijn en situatie onderhand maakt me bang, ik ga twijfelen of er niet iets anders ad hand is. Artsen,psycholoog vinden het ook wel extreem, weten niet wat ze er mee aanmoeten, maar schuiven alles op stress en laten me aanmodderen, ga maar iets leuks doen is het motto, maar dat gaat niet! Verder dan een stukje wandelen kom ik niet meer. Op de forums staat vaak over de psychische problemen met burn-out en ook wordt er wel moeheid, spierpijn genoemd, maar nooit in hoever, welke vorm, hoe erg. Ik gooi mijn twijfels hier maar neer want ik weet het niet meer. Ook niet meer bij wie ik terecht kan voor goede adviezen en hulp. Derde kerst was dit sinds ik alleen ben, en iedere kerst voel ik me slechter dit klopt gewoon niet.

 7. Joy Tandt 23 december 2017 at 22:53 - Reply

  Hallo iedereen

  Wij zijn dichte familie van iemand die een burn out heeft.
  We zijn nu allemaal samen op weekend voor de feestdagen.

  We merken dat bij het minste, de tranen komen.
  Voor ons geen probleem. Ik hoop dat ze bij ons eens goed kan uitwenen.

  Daarnet heeft ze een paniek aanval gehad.
  Maar alles word sterker met een glaasje alcohol.
  Ze is een vrouw van 40, moeten wij dan zeggen: “Drink minder.” ? Zoja, hoe? Ze heeft een verleden van een alcohol verslaving.

  We hebben het gevoel dat ze terug aan het vallen is. En vraagt om aandacht om haar te helpen. Alleen weet ze zelf niet zo goed. (Denken wij).

  Ik heb voorgesteld aan de familie om te stoppen met al die verschillende raad te geven, haar voldoende te laten slapen en niet meesleuren naar alle activiteiten die we doen?

  Ik ben 23jaar en heb dit gelukkig geen ervaring mee. Maar hoe zorgen we best voor haar?
  Alle aandacht geven die ze vraagt, altijd een schouder geven om te huilen? Zeggen dat ze beter niet meer drinkt? Want dan merken we dat het pakken beter gaat, als ze niet meer drinkt.

  Ze volgt therapie. Haar eerste diepte punt was na het verlies van haar moeder. Haar werk die te zwaar was. Nadien volgde haar scheiding. Toen ging het een tijdje beter. Maar dan was haar fysieke gezondheid minder, ook dat van haar dochter en nu wordt ze gepest op het werk.

  We willen het vooral niet erger maken.
  Hoe gedragen we ons het beste?

 8. Esra 4 december 2017 at 15:55 - Reply

  Hoi allen,

  Wat is deze site een mooi initiatief van Arjen 🙂 Ook ik geloof heilig in de helende kracht van verhalen lezen en vooral ook schrijven. Tijdens mijn burnout heb ik echter iets ontdekt dat nog krachtiger is, namelijk spel. Spel heeft mij uit mijn burn-out geholpen en nu ben ik game designer. Dankzij deze ervaring ontwikkel ik nu een soort spel voor mensen die in een burnout zitten. Het is geen video-game, maar een gamified revalidatie programma. Voor de ontwikkeling zoek ik nog een paar testers. Interesse? Lees mijn volledige verhaal hier: https://www.linkedin.com/pulse/burn-out-game-on-esra-van-beelen/ en/of meld je aan via esra@sandbxr.com met een alinea van jouw burn-out situatie.

 9. Sara 13 november 2017 at 00:04 - Reply

  Hoi allemaal,

  Ik ben een jaar geleden voor het eerst in een burn out gevallen. Na een echtscheiding was het me ff te veel geworden. Ik was snel nadien een relatie begonnen maar die heeft maar een paar maanden geduurd. Altijd maar ruzies na een tijdje.. dat waren energievreters en ik was al doodop!
  Na 3,5 maanden thuis zitten, had ik besloten een andere job te gaan doen. Ik voelde me stukken beter.
  Maar door steeds wat kwaaltjes die terugkwamen zit ik nu al sinds september terug thuis. Hier zit ik terug.. doodop, spierpijnen, maagpijn, noem maar op. Weeral.
  Ik heb ondertussen een relatie van 7 maanden. Ik had mijn vriend, kort na de kortstondige relatie leren kennen en het klikte enorm goed. Ik liep op wolkjes. Dit was in de periode dat ik dacht genezen te zijn.
  Mijn vriend ziet me steeds meer en meer de put in zakken. Hij begrijpt me niet meer. Vandaag kreeg ik te horen van hem dat ik beter mijn best moet doen om erbovenop te geraken! Alsof ik mijn best niet doe.. hij laat me voelen alsof ik een lui mens ben. Ik doe zo hard mijn best. Ok hij krijgt veel gesnauw en geroep naar zich toe maar ik kan momenteel ook niks meer verdrageb. Ik heb al die relaties nog niet volledig verwerkt. Ik ben daarin steeds te snel gegaan. Ik ben ten einde raad. Hoe kan ik gelukkig zijn in deze relatie of in een relatie in het algemeen?

  • Veerle 10 januari 2018 at 17:37 - Reply

   Hey Sara, hoe gaat het nu met jou? Ik herken wel een deel van je verhaal, heb in september/oktober 6 weken thuis gezeten met maag darmklachten en daarna een uitgeblust gevoel, en ik ben veel te snel terug aan het werk gegaan, waardoor ik sinds net voor kerst gewoon lichamelijk ben ingestort. Ook hier het ene lichamelijke kwaaltje na het andere, maar vooral gewoon op.

 10. Henriette 31 oktober 2017 at 16:40 - Reply

  Wanneer goed nooit goed genoeg is en je de lat hoger legt zodat je alleen maar kan falen.

  ik had vroeger een heel duidelijk beeld van hoe mijn leven er uit moest zien. Zo wist ik al heel jong dat ik de zorg in wou alle opleidingen waren daar ook op gericht. Niemand had ooit kunnen denken dat ik waarvan gezegd werd dat huishoudschool nog te zwaar zou zijn ik HBO-V nog zou doen en door mocht naar het 2 de jaar. Dit heb ik niet gedaan ik vond op dat moment dat ik genoeg bewezen had.

  Mijn beeld van huisje boompje beestje en dat hield voor mij in stoppen met werken zo gouw er kinderen komen dit omdat je de opvoeding in mijn ogen maar 1 keer kan doen en ik van alle moment wou genieten.
  Ik ging trouwen en kreeg eerst een geweldige dochter met een keizersnede en 3 jaar later een zoon ook met een keizersnede. Geen moment heb ik ook maar iets het gevoel gehad te missen in mijn leven ik vervulde het zoals ik het altijd immers gedacht had.

  Mijn jongste zou naar de basisschool gaan en voor mij was dat de tijd om wel geleid door het doel van moeder weer te gaan werken.
  Alles draaide ik om man en kinderen als mijn man dagdienst draaide ging ik avonden werken en dan veel andere week werkte ik niet omdat ik er wou zijn voor de kids.

  Toen belande ik in de ziektewet bijna 2 jaar lang werk gerelateerde klachten en toen ik teug kwam kon mijn oude regeling niet meer moest ook overdag werken maar goed dat kon ook wel omdat de jongste ook al weer wat ouder was. Zover zo goed zou je denken .

  Tot het moment dat mijn jongste een slagaderafsluiting kreeg op 8 jarige leeftijd zonder reden (geen trauma) als ik vrij wou kon het nooit , moest ik wel invallen als anderen ziek waren of om wat voor reden ook . Toen mijn kind in het ziekenhuis kwam te liggen werd er gezegd zo werkt het niet.
  Was ik nooit flexibel genoeg al werkte ik weken van 34 uur en draaide ik erna een week van 8 uur dan konden ze daar wel weer in vinden dat er van mij ook een bijdrage gevraagd werd.
  Maar wat bleef steken was dat juist op het moment ik mijn collega;s nodig had ik nee kreeg en ik geen nee kon zeggen.

  8 jaar werkzaam bij dezelfde werkgever de mensen waren gek met mij en als ik aan het werk was had ik nergens last van , gaf mijn werk energie
  Dan komt je werkgever met de geweldige zware opmerking alle niveaus 1 tot 3(ik was 3) moeten hun vast contract inleveren en dan mag je de opleiding doen of je krijgt gewoon ontslag en een vergoeding of een outplacement.
  Werkgever heeft nog het lef om te doen om alsof hij heel sociaal bezig is . Maar voor mij voelde het als onrecht immers door het vast contract ga je een verbinding aan die een verplichting heeft 2 kanten op en dat werd nu zo opgezegd .
  Getekend onder protest en idd mijn vaste contract opgezegd en met de opleiding begonnen. Klas van 17 en steeds meer geweldige collega;s vielen af. tot we 2 jaar later en we schrijven dan april 2017 slagen met maar 5 personen.

  Je moet weten dat ik voor ik startte met de opleiding mijn hele gezin bij elkaar had geroepen en hun uitgelegd heb jongens ik kan me geen leven voorstellen zonder werken in de zorg en dus moet ik deze opleiding doen en halen.
  Dit houd in 8 uur school en daar maar 2:17 van betaald krijgen. 16 uur werken en leren en huiswerk maken dat ik er fulltime mee bezig was verdeelt over 7 dagen (zorg is immers 7 dagen in de week beschikbaar zijn)
  Iedereen was enthousiast en vond dat ik het moest doen.
  Laat ik zo zeggen dat er nu gezegd wordt na afloop ik heb dit onderschat en ik had je meer moeten steunen.maar voor mij die altijd anderen op de eerste plek zet vond dit te laat 2 jaar lang heb je de kans na verschillende keren uitleggen ik heb jullie gezegd wat het inhoud en 2 jaar lang heb ik het door gebrek aan steun het alleen maar zwaarder gehad.in een tijd dat het al zo mega zwaar was.

  ik slaagde en al die tijd had de stress en druk me in zijn greep maar ik slaagde en bij de diploma uitreiking werd er gezegd dat we ons vaste contract terug hadden.
  Mijn diploma ben ik trots op maar voelde het alles alsof ik van de zijlijn keek.

  ik voelde me opgejaagd , hartkloppingen pijn op de borst enz maar vooral kon ik om niks beginnen te huilen.
  tot het moment ik een programma keek andere zaken dit ging over jongeren met een burn out nu ben ik 42 en jong nou ja oud ook nog niet.
  En ik begon weer te huilen maar nu omdat ik het herkende echt alles herkende ik.
  Ben gaan googelen en hoe meer ik las hoe meer ik dacht dit ga ik niet alleen redden en als ik nu niks doe zorg ik nog slechter voor mezelf dan mijn werkgever omging met mijn vaste contract.

  ik was in die tussentijd veranderd van thuiszorg naar intramuraal verzorgingshuis.
  Maar dit is het niet weer zijn de meeste mensen mega blij met mij en vinden ze het helemaal niet leuk de beslissing die ik genomen heb. Maar zit er niet op mijn plek en heb om die reden na 10 jaar MIJN VASTE CONTRACT opgezegd om nu een tijdje de regie weer over mijn leven terug te krijgen.
  Ik ga voor een uitzendbureau werken als verzorgende 3 ig dat betekend dat ik zonder schuldgevoel nee kan en mag zeggen.

  Hoe de rest gaat lopen weet ik niet maar ik kijk niet verder dan de dag van vandaag hooguit morgen.
  ik accepteer dat ik dingen vergeet ook al schrijf ik ze op.
  ben ik voor sommige mensen een grote teleurstelling en zelfs soms voor mezelf.
  Maar elke dag is nu weer een nieuwe dag en ik werk aan mijn rust en aan mijn herstel.

  mindfulness training is hierbij een lijdraad

 11. JJJ 29 oktober 2017 at 00:06 - Reply

  Hallo lieve lotgenootjes,

  Ik, vrouw, 23 jaar, heb een jaar geleden officieel de diagnose burn-out/angststoornis gekregen. Waarschijnlijk is het al wel een jaar daarvoor begonnen. Dus inmiddels al twee jaar beetje aan het ‘rommelen’.

  Maar… ik kan eindelijk zeggen dat ik mij goed voel. Kan mijzelf stiekem zelf een beetje happy noemen. Ik heb van alles geprobeerd, het begon bij de huisarts, vervolgens ademhalingstherapie, yoga, sporten, veel rust, psycholoog, psychiater, medicatie. Ik merkte echter dat alles zo beladen en zwaar viel. Ik heb eigenlijk alles geschrapt. Op twee wekelijkse ‘gezellige’ gesprekken met een psycholoog en hele lichte medicatie. Daarnaast heb ik mijn eigen gevoel gevolgd. En daarover heb ik jullie hulp nodig.

  Ik ben namelijk tijdens mijn burn-out/angststoornis afgestudeerd als ontwerper. Dit heeft voor 80% mij ‘genezen’. En dit wil ik heel graag met zoveel mogelijk mensen delen. Ik kan jullie namelijk helpen in je weer beter voelen.

  Het enige wat ik van jou graag wil weten:
  Waar heb je behoefte aan? Een product (en waar denk je hierbij aan?), een masterclass, een lezing, een boek etc etc

  Ik kijk uit naar jullie reacties.

  Liefs.

 12. marieke 28 oktober 2017 at 16:15 - Reply

  Hoi Allemaal, Ik zit nu al 12 maanden met een zware burn out. Het herstel gaat vreselijk langzaam, het lijkt alsof het nooit meer overgaat. Het is bij mij niet echt werkgerelateerd , ik ben wel zwaar over mijn grenzen gegaan met sport,en mijn dagen helemaal vol plannen met van alles, Daarbij zat ik helemaal niet lekker in mijn vel,dus ging meer sporten ( eigenlijk vluchten) .Vorig jaar werd ik ziek en het is alleen maar erger geworden.Maanden alleen maar kunnen liggen en niks kunnen verdragen.Nu kan ik elke dag een stukje wandelen, en een klein ding in het huishouden doen. Ik vind het heel erg moeilijk om ermee om te gaan. Werken gaat absoluut nog niet. S ochtends ben ik altijd ziek,pas in de middag trekt het ergste weg.Ik heb begeleiding van een psychologe,maar nog ligt er een depressie op de loer. De dagen duren eindeloos,de tijd kruipt voorbij. Ik vroeg me af hoe jullie hiermee omgaan?Wat doe je om de tijd door te komen als alles eigenlijk al teveel is?

  • Roy 29 december 2017 at 00:23 - Reply

   Ook ik ben een jaar geleden zwaar ingestort en kan tot op heden nog niet veel zelfstandig. Eigenlijk alles niet wat jij omschrijft. Ik heb er begeleiding bij van mensen om mij heen voor o.a huishouden en vervoer. Kortom, erg lastig. Maar om weer balans te scheppen onderneem ik wel kleine dingen. Hobbymatig dan. Alle ‘verplichte’ dingen komen later. Houd moed!

  • N 10 januari 2018 at 10:08 - Reply

   Hallo Marieke,

   Ik heb precies hetzelfde als jou. Ik heb alles wat me lief was de deur uitgezet en nog ging het niet beter. Het enige wat overbleef was sporten en ondanks dat ik zwaar depressief was, ging ik toch nog 3/4 keer per week bodybuilder en hardlopen. Ik ben inmiddels, schrik niet al 4 jaar burnout, dit omdat ik de eerste 3 naar niet wist waar t door kwam en t laatste jaar moeite heb met balans te houden met sporten en andere activiteiten los van werk. Ik vrees dat t sporten minimaal een jaar op een laag pitje zal moeten zetten.

 13. Erna 28 oktober 2017 at 14:47 - Reply

  Al die verhalen.. Wat hebben ze aan de mijne? Ik weet het niet, mss heb ik er zelf iets aan.
  2 en half jaar geleden ging ik onderuit. Ik wist niet wat me overkwam. Huisarts constateerde een burn out. Hoe kan dat nou? Ik heb geen baan buitenshuis. Ik heb 5 kinderen, zorg voor het gezin. Dan kun je toch niet een burn out krijgen?
  De eerste tijd dacht ik daar niet veel over na. Daar had ik simpelweg geen energie voor. Helemaal niks meer kunnen, betekende ook niet meer kunnen nadenken. Eng hoor en heel lastig met kinderen die zorg nodig hebben. Ik wou weg, het liefste een jaar lang. Geen verantwoordelijkheid, niet zorgen. Maar hoe kan dat nou als moeder, een tijd weg bij m’n gezin? Wel ’n keer een week weg geweest en ook 2 weken.
  Ik wou dat ik een baan had en dat het mede de oorzaak was van mijn burn out. Bij een baan kun je immers ziekmelden? Ik zocht informatie over burn out bij moeders zonder baan buitenshuis. Ik vond het niet.
  Zodra er iets ruimte kwam, kwamen er gedachten over wat kan ik doen om te genezen.
  Ik heb onderzoeken gehad, ben voedingssupplementen gaan slikken. Ik heb gesprekken met een coach gehad. Na anderhalf jaar, dacht ik na de zomervakantie, dat het weer helemaal prima ging. Toen werd m’n vader ernstig ziek en overleed 6 weken daarna. 6 weken zorg, spanning, verdriet. 2 weken na zijn overlijden stortte ik opnieuw in. Weer… Weer gesprekken met een coach. Weer even weg. Weer er niet kunnen zijn voor m’n kinderen. Weer mezelf zo afschuwelijk rot voelen. Wat een ellende. Ik ben nu een jaar verder en zit in een cirkel waar ik niet uitkom. Ik wil vreugde! Ik wil energie! Het is er soms wel even maar over het algemeen voel ik me rot. Mijn denken en gevoel liggen mijlen ver uit elkaar. Ik probeer m’n gevoelens toe te laten. Soms voel ik zo’n enorme woede! Wat een rotgevoel!
  Ik denk dat ik dankbaar moet zijn. Fijn huwelijk, gezonde kinderen, fijn huis om te wonen. En toch voel ik me rot. Ik peins me suf wat ik kan gaan doen om me beter te voelen en tegelijkertijd heb ik geen energie om wat te gaan doen. Ik geniet ervan om onder de mensen te zijn, nuttig bezig te zijn. Ondertussen ben ik hele dagen thuis en vind ik dat afschuwelijk ongezellig. Die cirkels maar ronddraaid. Denken dat iets doen me helpt om me fijner te voelen en geen energie hebben om iets te gaan doen, plus niet weten wat ik zou kunnen gaan doen.
  Ondertussen hulp in het gezin en zelf maar een beetje niks doen. Nou ja niks, de verantwoordelijkheid ligt bij mij. Ik regel de hulp, ik regel de huishouding, de zorg voor de kinderen. Ik wil het niet meer!! Maar ja, in mijn beleving kan het niet anders. Enne.. Het duurt inmiddels al 2 en half jaar dit hele gedoe. Voor manlief en kinderen is het ook niet leuk.
  Mijn houvast is God. Hij zorgt voor me, dat geloof ik. Al snap ik er soms geen bal van.
  Over 2 weken heb ik een hele dag coaching over loslaten. Ik hoop van harte dat het voor een doorbraak zorgt!

  • Diana Stok 12 januari 2018 at 16:15 - Reply

   Hoi Erna

   Ik wil. Graag reageren op je berichtje..oom al is het even geleden dat je deze geplaatst hebt.
   Ik heb sinds 12 weken een burn-out…na een jaar bloedverlies en een operatie in september ben ik weer gaan werken en na 3 weken stopte mn lichaam ermee…na weer bloedonderzoek en waar nix bijzonders uitkwam, was er maar 1 conclusie..burn out..
   Ik lees dat je gelovig bent, en dat maak dat ik reageer…ik ben namelijk ook gelovig en voel de strijd die jij ook moet voelen..
   Het is bij mij heel grillig..zo heb ik goede dagen/momenten en zo zijn er weer echt hele vervelende ..
   Ik heb ook een coach daar ga i, 1 of 2 x per week mee wandelen en praten…en leren dat ik naar mn .lichaam moet luisteren..en dat is nou zo moeilijk.. want in je fijne dagen wil je graag weer wat leuks doen en dat kost weer zoveel energie waardoor je weer terugval…echt ik ben ervan overtuigd dat het beter gaat worden..maar wel met de juiste begeleiding.. ook met pastoraal gesprek..dat doet mij ook goed…
   Ik wens jou ook de leiding van God in dit lijden toe..dat Hij je dragen mag en als je straks terug mag kijken dat je weet waarvoor het nodig is geweest…dich bij Hem leven ….
   Veel sterkte
   Diana

 14. Tineke 23 oktober 2017 at 11:20 - Reply

  Hallo,

  Ik heb een bore-out gehad. De oorzaak verschilt een beetje van een burn-out, maar de symptomen en gevolgen zijn hetzelfde. 8 maanden heb ik thuis gezeten. Daaraan gingen jaren van vechten vooraf. Vechten tegen verveling, vechten tegen me niet echt nuttig voelen, soms vechten tegen de werkdruk (dan helde ik tijdelijk meer over naar burn-out, dit was in de periodes dat ik deeltijds werkte maar hetzelfde werk van een voltijdse moest doen), veranderen van functie in de hoop zo het hoofd wel boven water te kunnen houden, solliciteren maar te erg op zoek zijn naar dezelfde condities van de job die ik had (waardoor ik mezelf gevangen hield), … Ineens werd het allemaal te veel. Kunnen lachen met mijn beste collega’s was wat me al die tijd overeind had gehouden, maar we verhuisden met het werk naar een nieuw gebouw en we kwamen in een massabureau terecht. Gedaan met stoom aflaten tegen elkaar en eens goed lachen. Ik crashte. Ik kon niks meer onthouden, was kortademig, had hartkloppingen, kon geen lange teksten meer lezen, zat soms geblokkeerd te staren naar mijn computerscherm, zocht afleiding tijdens het werk in dingen die niks met het werk te maken hadden in de hoop dat ik daarna weer verder zou kunnen werken, … Mijn pogingen om het hoofd boven water te houden, werden in de kiem gesmoord. Ik verdronk…
  Terwijl ik thuis zat met een bore-out, ontdekte ik ook dat mijn man er een affaire met een andere vrouw op nagehouden had. Ik had al lang een vermoeden, maar elke confrontatie werd handig weggewimpeld. Ik besliste bij hem weg te gaan.
  Ik voelde me al waardeloos omdat ik “zo’n slechte werknemer was geweest”, kwam daar ook nog eens bij dat ik zelfs niet de moeite was om trouw aan te zijn. Ik vroeg me af op welk vlak ik in godsnaam wél nog enige waarde had. Ik zakte dieper weg, worstelde soms met de gedachte dat ik er beter niet meer zou zijn.
  Langzaamaan kreeg ik echter wel weer grip op mijn leven. Mijn verhuis, weg van mijn partner, was eerst even wennen, maar na een dikke maand begon ik weer energie te krijgen. Ik vond mezelf terug, ik nam afscheid van mijn werk en plavei met veel goesting de weg naar een nieuwe baan.
  Doorheen de tijd was ik zo ver van mezelf weggegroeid, dat ook mijn creativiteit mee met mij was afgestorven. MAAR met mezelf vond ik ook mijn creativiteit terug. Ik startte een blog op over mijn ervaringen, zowel na bore-out, als na scheiding (met kinderen). Ik buig daarin de negatieve zaken die ik ervaren heb of nog steeds ervaar om naar lessen voor mezelf. Ik probeer vanuit een positieve mindset verder te leven en dat helpt enorm!

  Je kan mijn blog hier lezen: http://dewegvooruit.weebly.com

  Groetjes,
  Tineke

Leave A Comment