Burn-out! En wat nu?

En dan merk je bij jezelf: de batterijen zijn helemaal leeg

We kennen allemaal wel iemand in de omgeving die burn-out is of is geweest. Maar alsBurnout je dan zelf burn-out raakt is dat flink schrikken. De batterijen zijn meer dan leeg. Dat leeglopen is geleidelijk gebeurd. Vergelijk het maar met een zegelboekje. Bij iedere gebeurtenis met een negatieve ervaring worden er nieuwe zegeltjes geplakt. En op een gegeven moment is het boekje vol en zegt het lichaam: “het is klaar, ik trek het niet langer”. En om een misverstand direct uit de wereld te helpen, een paar dagen uitrusten of een vakantie helpen dan echt niet meer.

Maar Arjen, hoe pak je dat dan aan?

Natuurlijk hoop ik dat dit een nieuwe situatie voor  je is, dat het niet jouw tweede of derde burn-out is. Laat je ten eerste goed informeren over burn-out. Geen enkele burn-out is dezelfde en waarschijnlijk krijg je vanuit je directe omgeving al veel (goed bedoelde) adviezen. Gewoon even uitrusten en daarna kun je er weer tegenaan. Of gaan sporten, omdat dat bij een vriend of collega goed heeft geholpen. En waarschijnlijk heb je al een gesprek met je bedrijfsarts gehad. Hij of zij is vaak niet gespecialiseerd in burn-out en stelt een schema voor om te re-integreren in 6 tot 8 weken. Herkenbaar?

Speciaal voor werkgevers, leidinggevenden en HR-managers heb ik het E-book “Burn-out? Heb OOG voor je medewerker” geschreven. Daarin heb ik veel kennis en ervaring opgebouwd in de afgelopen 15 jaar vastgelegd. Je kunt het hier gratis downloaden.

Kan jij wel onafhankelijk advies gebruiken?

In het hele begeleidingstraject van je eerste ziekmelding tot aan je volledige herstel zijn er veel mensen betrokken. Naast jijzelf: de direct leidinggevende, de HR-manager, de bedrijfsarts en eventueel ook de psycholoog of de interne of externe coach. Ieder met zijn of haar eigen belang, visie en overtuigingen. En probeer dan maar eens het overzicht te bewaren. Ik denk dat je vaak het gevoel hebt dat je geleefd wordt. En dat je met heel veel vragen zit. Wat is nu wel en wat juist niet slim om te doen? Mag dit nu wel van mij verwacht worden? Wat moet ik gaan zeggen tegen de bedrijfsarts of mijn leidinggevende? Stel je eens voor hoe lekker het zou zijn als je dat soort vragen kunt stellen aan een specialist. Iemand die verdomd goed begrijpt wat er speelt en je graag helpt om duidelijkheid te krijgen. Want alleen als jij het overzicht kunt bewaren kun je echt stappen maken naar jouw herstel. Dus kan jij wel een onafhankelijk advies gebruiken? Ik ben daarvoor beschikbaar. Dit gesprek is geheel vrijblijvend en gratis.

Heb jij ook moeite om toe te geven dat je het niet alleen kunt?

In eerste instantie wilde ik bij mijn burn-out ook alles zelf uitzoeken. Ik had er zelf een puinhoop van gemaakt en voelde mij verantwoordelijk om ook zelf de oplossing te vinden. Maar ja, zoveel energie had ik toen niet om dat op te pakken. Het kostte mij veel moeite om uiteindelijk toe te geven dat ik het niet alleen kon. Dat ik wel wat hulp kon gebruiken. Heel graag zelfs! Via mijn werkgever kreeg ik de mogelijkheid om samen met een coach te gaan werken aan mijn herstel. Zo kon ik stap voor stap mijn batterij weer opladen en die puinhoop aanpakken. Dat had ik nooit alleen gekund.

Samen werken aan definitief herstel

Kan jij ook wel wat hulp gebruiken bij jouw herstel? Waarbij je zelf de regie houdt en stap voor stap je energie weer gaat opbouwen? Ik begeleid je graag bij dit proces. We gaan samen werken aan een definitief herstel. Daarmee bedoel ik dat een herhaling van je burn-out is uitgesloten. Daarvoor krijg je van mij aan het einde van het traject een certificaat.

Ieder traject is maatwerk, maar het volgende stappenplan vormt de basis van mijn aanpak:

1. Focus op lichamelijk herstel
2. Oorzaak in kaart brengen
3. Patronen doorbreken
4. De regie terugpakken
5. Borgen in de praktijk

Wil jij meer weten? Neem dan contact met mij op.