Met 10 tips voor een langer leven

De parkeerplaats vol! Tja, wat doe je dan?
Zondagochtend, Kaapse Bossen in Doorn. Ik ben blijkbaar niet de enige die wakker gemaakt door het zonnetje er even tussenuit wilde. Lekker naar buiten, genieten van de geuren in het bos en als bonus ook de zon op mijn gezicht. Zelfs de parkeerplaats bij Chalet Helenaheuvel was vol! En wat doe je dan op zo’n moment? Teleurgesteld en chagrijnig weer naar huis? Nee, dat is niet mijn stijl, ik zocht een andere oplossing. Zo vond ik langs de weg een paar honderd meter verderop een plekje in het gras, nog legaal ook. En ik kon daardoor nog langer genieten van mijn wandeling :). Voor mij weer de inspiratie voor het schrijven van een nieuw blog. Want hoe doe je dat nou, positief blijven denken ondanks tegenslagen en dat soort zaken? Ik deel 10 concrete tips hoe ik me dat eigen heb gemaakt de afgelopen jaren.

Je leeft langer door positief te denkenWake up&Smile
Positieve mensen stralen, zien er energiek uit, trekken zelf weer positiviteit aan en gaan door waar anderen stoppen. Die voordelen kennen we allang al. Maar wist je dat je met positief denken ook langer leeft? Sommige onderzoeken wijzen uit dat dit wel 10 jaar langer kan zijn. Stel nou dat maar de helft hiervan waar zou zijn, 5 jaar langer, dat wil toch iedereen? In dit artikel lees je hoe dat komt met daarbij 10 concrete tips die mij hebben geholpen het leven een stuk positiever te bekijken. En dat gun ik jou ook. Opstaan met een brede glimlach om je mond!

Maar hoe kan dat dan?
Positief ingestelde mensen ervaren minder stress en ze leven gezonder dan negatieve mensen. Eerst eens kijken wat er in je lichaam gebeurt bij stress. Er komen stresshormonen (cortisol, adrenaline en noradrenaline) vrij. Stresshormonen vernauwen de bloedvaten en verhogen de hartslag en bloeddruk. Je hart moet hierdoor harder werken en daarmee neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Ook zorgen hogere spiegels van stresshormonen in het bloed voor een slechter herstel van cellen en verouderen cellen sneller. De stresshormonen zorgen er daarnaast voor dat het immuunsysteem minder goed werkt en je daardoor vatbaarder wordt voor infecties en bepaalde vormen van kanker. En het gezonder leven, hoe zit dat dan? Als je positief in het leven staat dan ben je er ook van overtuigd dat gezond leven een positieve invloed heeft. Je eet dan gezonder, beweegt meer, rookt minder (of niet) en drinkt minder dan negatieve mensen. Negatieve mensen denken over het algemeen dat gezond leven geen invloed heeft.

Maak voor jezelf eens de balans op
Ik heb een korte test voor je om te kijken of jij over het algemeen positief bent ingesteld of toch negatief of ergens daar tussenin. Let op: het gaat hier niet om goed of fout. Het helpt je meer inzicht te krijgen welke strategie jij vaak hanteert.

Je vindt hieronder een lijstje van positieve en van negatieve emoties. Ga eens na welke emoties de afgelopen twee weken vaak bij je zijn opgekomen:

Positieve emoties
* blijdschapNegatief-en-Positief
* opwinding
* trots
* tevredenheid
* liefde
* gevoel van controle
* goed voorgevoel

Negatieve emoties
* angst
* verdriet
* boosheid
* walging
* gevoel van verlies van controle
* slecht voorgevoel

Als je daar een gemiddelde van zou kunnen berekenen, is dat dan gemiddeld negatief, positief of redelijk neutraal? Zou je daar iets aan willen veranderen? Zo ja? Bekijk dan hieronder de 10 tips die bij mij echt hebben geholpen.

10 TIPS voor een positief leven

TIP 1: Kom mee naar buiten
Een korte of een lange wandeling, het maakt niet uit. Verse zuurstof helpt je lichaam te zuiveren. En daardoor blijft de zuurgraad in je lichaam beter in balans. Als het zonnetje ook nog eens op je huid schijnt dan is dat goed voor de vitamine D-voorraad en het verbetert aantoonbaar je stemming. Het lukt mij niet om iedere dag naar buiten te gaan. Toch krijg ik nu al vaak de vraag: ben jij op wintersport geweest? Je ziet zo bruin!

TIP 2: Train je glimlach
Bij jezelf valt het niet zo op. Bij andere mensen kun je het duidelijk zien in hun gezicht, als ze niet happy zijn. Dan gaan de mondhoeken naar beneden hangen. Dus train je glimlach iedere dag door je mondhoeken naar boven te brengen en weer terug. En weer heen en terug. Ja precies, ZO :).

TIP 3: Leg positieve momenten vast

De tijd vliegt voorbij. En de mooie momenten in je leven, soms groot en soms klein ben je zo weer vergeten. Leg die momenten vast. Bijvoorbeeld met een happiness jar Happiness Jar. Dagelijks een mooi moment op een briefje schrijven. Dan kun je het later weer teruglezen als het even tegen zit.

 Happiness Jar                        Geen nieuws2

TIP 4: Kijk niet meer naar het nieuws

Helemaal niet meer? Nee, Ik ben daar twee jaar geleden mee gestopt. Belangrijk nieuws komt toch wel bij me langs via de sociale media en even de headlines scannen op nu.nl is voor mij voldoende. Ik blijf zo betrokken bij wat er speelt in de wereld, maar van een gezonde afstand :).

TIP 5: Vraag hulp als dat nodig is

Het meest lastige om uit te voeren weet ik uit ervaring. Want het lijkt alsof het ‘zelf doen’ wat we op de kleuterschool vaak gebruikten daarna niet meer uit ons systeem is te krijgen. Toch heb ik geleerd dat er zoveel mooie en lieve mensen zijn op deze wereld die mij heel graag willen helpen. Dus de bal ligt bij jezelf om er ook om te vragen als dat echt nodig is.

TIP 6: Creëer ME-time
Het is vaak rennen, vliegen, vallen en weer doorgaan. Waarschijnlijk bij jou ook als je je agenda bekijkt. Altijd wel wat te doen. Stil zitten hoort daar niet bij. Ik heb geleerd dat alleen rusten door te slapen niet voldoende is in het tempo waarin we nu leven. Even een moment voor jezelf creëren is heerlijk. Mediteren is prima, maar ook door een boek te pakken, muziek te luisteren of op een stoel te zitten en niets te doen laat jij je batterijen weer op.

ME time              Het zonnetje in huis

TIP 7: Omring jezelf met positieve mensen
‘Stay away from negatives’. Dat heeft mij wakker geschut tijdens mijn coachopleiding. We hebben het niet altijd voor het kiezen, dat weet ik. Maar de tijd die jij doorbrengt met mensen waarbij je energie lekt of waar je depri van wordt, die kun je vaak wel beïnvloeden.

TIP 8: Ruim de boel eens op
Rommel om je heen leidt je aandacht af en dat kost je weer energie. Het wordt vaak niet als een bron van stress herkend. Terwijl het je kan frustreren, een schuldgevoel kan opleveren of zelfs angst. Dus ruim de boel eens op. De tip die ik daarbij vaak geef is: doe het stap-voor -stap en begin klein. Eerst een stapel papier wegwerken of een tafel leegmaken. Dat geeft al een prettig gevoel.

Puinhoop              Net opgeruimd

TIP 9: Wees dankbaar voor wat je hebt
Als je dankbaar bent voor wat je wél hebt ben je ook beter in het behalen van je doelen. De beste manier is om een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Per dag opschrijven waarvoor je dankbaar bent. Als je dat aan het einde van de dag doet eindig je ook met een positieve stemming :).

TIP 10: Bekijk mijn selectie Positief Denken op Youtube
Speciaal voor jou geselecteerd: drie Youtube films op het nieuwe kanaal BurnoutTV. Met Nick Vujicic, Herman Finkers en meer.

 

Deel dit blog weer met anderen!
Mis jij nog tips die jou hebben geholpen om positiever te leven? Deel ze dan onder dit blog. Ook als je een tip hebt uitgeprobeerd die voor jou heeft gewerkt nodig ik je uit om je reactie hieronder te delen met anderen.