Zoals je weet heeft ieder mens wel nare ervaringen in z’n leven, net als jij. Maar wist je dat de pijn en schrik van nare ervaringen als herinnering in je lijf wordt opgeslagen?

Ervaringen van pijn en schrik creëren een soort alerte hond in je systeem. Als er iets gebeurt wat zijn alertheid aanwakkert reageert je persoonlijke waakhond. Hij zorgt voor een lichte of sterke schrikreactie, bewust of onbewust. Die uit zich op diverse manieren. Afhankelijk van het type mens gaat hij blaffen of grommen, tanden ontbloten dan wel aanvallen of janken, bibberen, zijn staart tussen zijn benen klemmen, op z’n rug liggen, de oren spitsen, andermans hand likken, met zijn staart kwispelen of hard wegrennen. Omdat de innerlijke waakhond zo eigen is, denken veel mensen dat het hun karakter is om zo te doen. Niets is minder waar. Die oude pijn en schrik belet je juist om je ware zelf te kennen en te leven.

Oude pijn en nare ervaringen kunnen ook voor fysiek ongemak zorgen. Allerhande fysieke klachten zijn zowel fysiek als psycho-emotioneel van oorsprong. Ongezond eten verergert de klachten dan nog eens een keer.

In wezen gaat het allemaal om stress. Of het nou emotioneel, mentaal of fysiek van aard is. Jij en je lichaam kunnen veel hebben. Maar zoals je weet, de emmer raakt voller en voller totdat de laatste druppel… Burn-out is slechts een van de uitingsvormen dat we over de grens zijn gegaan.

Het is niet altijd maar evident waar de burn-out door veroorzaakt wordt. Sommigen hebben het reuze naar hun zin in het werk, hebben het goed met hun gezin maar gaan toch door hun hoeven. Ra, ra, ra hoe kan dat?

Ik weet dat ook niet altijd van te voren. Bij elke eerste ontmoeting, duik ik weer diep in die ene mens en zijn of haar (levens)verhaal. Ja, ik heb inmiddels veel ervaring in het stellen van de juiste vragen om de waarschijnlijke oorzaak van een burn-out te achterhalen. Samen met mijn cliënten bewandel ik vervolgens de weg om een nieuwe balans te vinden en te herijken tussen het emotionele, fysieke en mentale niveau. De oorzaak is nooit maar één ding. Alles hangt met alles samen.

Om mijn cliënten optimaal te helpen herstellen en een nieuw evenwicht te vinden, werk ik samen met een team van hele professionele mensen. Waaronder osteopaten, natuurgeneeskundigen, trauma-specialisten en voedingsdeskundigen. Mijn taak is het om ervoor te zorgen dat alles ertoe bijdraagt dat iemand met een burn-out duurzaam op zijn of haar pootjes terecht komt.

Een burn-out is een wake-up call om de baas te worden van op z’n minst één van je waakhonden, die jouw belemmert te zijn en leven naar wie je eigenlijk bent.

Als jij of iemand die je dierbaar is toe is aan een hondentemmer, weet je me te vinden. Ik gun een ieder een gelukkig en gezond leven. Dat is mijn grootste drijfveer.

Warme groet,

Arjen Luijendijk
Burn-out specialist