Hoe makkelijk aanvaard je dingen?
Hoe authentiek leef je?
Hoe empathisch ben je?
Hoeveel zelfvertrouwen heb je?
Hoe enthousiast ben je?
Hoe moedig ben je?
Hoe liefdevol ben je voor jezelf?

Het ontwikkelen van deugden en hen ook leven lijkt een nieuwe trend om burn-out-vrij te leven. Hierboven staan er 7 van de 73 die ik op deze site http://www.virtuesforlife.com/virtues-list/ vond.  Aanvaarding staat als eerste in de rij van 7, een deugd die van groot belang is voor mensen met aanleg om burn-out te geraken. Assertiviteit is er ook nog een; daar oefen ik mezelf momenteel in. Oefening baart tenslotte kunst. Jij kiest gewoon die deugden die jij wilt versterken in jezelf.

We leren op scholen en universiteiten niet echt iets over deugden. Het lijken eerder fossiele resten uit hoe-hoort-het-boekjes en mijmeringen van oude filosofen. Het woord deugd klinkt voor veel mensen wellicht zelfs saai en archaïsch in de oren. Maar die oude filosofen waren niet de minsten. Plato was van mening dat deugden aanleerbaar zijn. Epicures verbond deugden aan een aangenaam leven. Het is dus alleszins voor iedereen haalbaar en zinnig om je te verdiepen in deugden en hoe je deze bewust kunt ontwikkelen en leven. Mijn stelling is: “Als jij verantwoordelijkheid neemt voor je welzijn en je gezondheid, dan is het van belang dat je meer deugden je bewust eigen maakt”.

Deugden komen voort uit bewust en logisch nadenken verbonden aan een goed hart om vervolgens dienovereenkomstig te handelen. Dit gaat veelal met vallen en opstaan. Dat geeft niks. Het gaat om de intentie een liefdevol en bewust levend mens te willen zijn; zowel voor jezelf als voor anderen. Stap voor stap lukt het uiteindelijk iedereen om een leukere en mooiere versie van jezelf te leven.

Hoe oefen je jezelf in deugden voor een burnout-vrij leven?

Kies uit bovenstaande lijst 6 deugden waarvan je in wezen weet, dat het leven van deze deugden ervoor gaat zorgen dat je nooit (meer) een burnout krijgt. Kies nu van die zes, diegene die misschien wel de belangrijkste is in jouw ogen. Deze oefen je vanaf nu tot het einde van deze maand. Evalueer elke avond hoezeer je de door jou gekozen deugd in de praktijk hebt gebracht en wat het effect ervan was. Aan het einde van de maand neem je een andere deugd van je lijst. Nu focus je deze maand door de dag heen op de nu gekozen deugd. Zo kies je elke maand één andere deugd van jouw lijst. Over een halfjaar heb je zes deugden in jezelf versterkt. Je gaat net zo lang door tot je deze zes deugden geheel en al geïncorporeerd hebt. De ene deugd maakt je je makkelijker eigen dan de andere. Doch zoals eerder gezegd: oefening baart kunst. Ontspannen doorzetten is ook een deugd 😊.

Wanneer je een hand wilt bij het inbouwen van deugden voor jouw burnout-vrij leven, weet je me te vinden.

Warme groet,

Arjen Luijendijk
Coach voor burnout-vrij leven