Vorige maand zijn mijn vrouw en ik naar Djerba in Tunesië gereisd voor een speciale training? Het was een 3-daagse training over hoe een ieder van ons zelf ziektes, burnout, lastige relaties en andere belemmerende issues in zijn dan wel haar leven kan helen. Voor mijn vrouw en mij als levenscoaches een super interessant idee natuurlijk. Het is een aanpak die door de Duitse bewustzijnsonderzoeker Clemens Kuby is samengesteld. Deze drie dagen waren heel leerzaam.

We hebben aan de hand van een persoonlijk issue geleerd hoe de aanpak toe te passen. Dat alleen al was een bijzondere ervaring. We hebben met eigen ogen gezien dat er onmiddellijk resultaat kan zijn. Bijvoorbeeld bij een vrouw wier tenen sinds haar kinderjaren krom stonden door kinderverlamming, ze liep daardoor ook schommelend. Haar tenen stonden de derde dag aan beide voeten weer recht in haar sandalen. Ze was voor de tweede keer naar de training gekomen. Hoe geweldig is dat? Zo waren er nog een paar mensen die er na afloop van de training zichtbaar en merkbaar, beduidend beter aan toe waren dan aan het begin ervan.

En dat alles binnen drie dagen. Dit was dan in groepsverband. Hoe zal het wel niet zijn als je het individueel met hulp van een coach uitwerkt? Het mooie van deze aanpak is bovendien dat je hem zelf kunt leren toepassen. Eenmaal ontdekt hoe, kun je thuis in wezen al je issues zelf uitwerken.

Wat heb je ervoor nodig?
Om te beginnen het besef dat we allemaal zelfhelende wezens zijn. Dat wil zeggen dat we allemaal over het vermogen beschikken om onszelf te helen. De vraag is natuurlijk hoe. Uit mijn praktijk weet ik dat het voor werkelijke heling van cruciaal belang is om de oorzaak van het trauma, de pijn, de uitputting, het verdriet, de ziekte en/of de vervelende relaties te achterhalen en onder ogen te zien. Mijn ervaring is dat onder elk van onze issues in wezen een kleiner of groter trauma zit. Ja, ook bij een burnout. Trauma’s zijn eigenlijk niks anders dan echo’s van grote of kleine pijnlijke situaties die ongeheeld en onverwerkt vanuit ons onderbewustzijn nog steeds weerkaatsen. Al die ongeheelde ervaringen beïnvloeden mede ons welbevinden, onze gezondheid en ons doen en laten; dag in dag uit.

Als je de oorzaak weet kun je aan de slag om de wond te helen. Met de Kuby-methode herschrijf je de ervaring. Het werkt met het gegeven dat tijd niet bestaat en je je ervaringen gewoon opnieuw kunt programmeren in het onderbewustzijn. Dit herschrijven dient heel gedetailleerd te gebeuren. Ik heb met eigen ogen gezien dat het vaak goed en heel snel werkt.

Werkt het altijd en zo niet wat dan?
Volgens Clemens Kuby wel, uiteraard. Voor wat ik gezien heb niet altijd. Ik zal derhalve de Kuby-methode complementair toepassen. Daardoor wordt het als het ware een beetje van Kuby en beetje van Arjen; een smakelijke en effectieve mix.

Heb je zin om je eigen issues te helen?
Natuurlijk gun ik iedereen een burnout-vrij, gelukkig en succesvol leven. En ja, iedereen kan leren zijn of haar geschiedenis te herschrijven. Om op die manier de echo’s uit het verleden definitief te transformeren. Wil jij de issue’s die aan jouw burnout ten grondslag liggen helen? Bel me op 0307555377 of vraag een adviesgesprek aan.