Waarom een blog over wandelen?
Wandelen heeft zoveel voordelen boven andere vormen van bewegen. Ik geef het standaard als advies bij mijn burn-out begeleiding. Niet ineens een kilometerlange wandeling plannen, maar dit langzaam opbouwen. Natuurlijk moet je zelf ervaren hoe lekker het is om buiten een frisse neus te halen. Ik heb voor jou de 7 belangrijkste redenen op een rijtje gezet.

Reden 1: het is gratis
Makkelijker kan ik het je niet maken. Je hebt bij kleine wandelingen geen speciale uitrusting nodig en wandelen is op een paar gebieden in Nederland na gratis. En het flesje water voor onderweg kun je zelf onder de kraan vullen.

Reden 2: het is gezond
Wandelen is goed voor je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat een stevige wandeling gezonder is dan hardlopen.

Reden 3: het brengt je meer in balans
Door te wandelen stimuleer je de samenwerking tussen de linker en de rechter hersenhelft. Het logische en analytische deel van de linkerkant wordt aangevuld met het intuïtieve deel van de rechterkant. Dat is ook de reden dat nieuwe ideeën en oplossingen vaak tijdens het wandelen ontstaan

Reden 4: het levert je ontspanning op
Tijdens het wandelen maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je een blij en ontspannen gevoel krijgt. Daar bovenop daalt het stresshormoon cortisol. Angstige en depressieve gevoelens nemen dan af. Kortom, het maakt je blijer, rustiger en minder gestrest.

Reden 5: het is verfrissend voor je geest
Het lopen in de natuur is goed voor je geest. Je zintuigen worden geprikkeld door de kleuren om je heen, een vogel die je hoort zingen, een takje dat knapt onder je schoen en de wind die met je haren speelt. De weidsheid van de natuur zorgt ook voor meer ruimte in je hoofd.

Reden 6: je kunt helemaal jezelf zijn
Je kunt in de natuur volkomen jezelf zijn. Je hoeft je niet aan te passen. Iets wat je onbewust misschien toch doet tussen andere mensen.

Reden 7: je geniet van de rust
We realiseren het ons niet iedere dag, maar we zijn nog steeds onlosmakelijk verbonden met de natuur. Beelden van de natuur werken al ontspannend zo blijkt uit onderzoek, dus stel je eens voor als je er werkelijk in loopt. Bijkomend voordeel: het is stiller in de natuur en je komt minder mensen tegen.

Nog meer redenen nodig? Lees dan dit artikel van de Zeeuwse Wandel Coach.

Veel wandelplezier!

20140321 WS2     IMAG0762     IMAG0865     IMAG0908     20141119 IJmuiden Heidi-11     IMAG0507

Reageer en deel
Ik ben benieuwd of jij geïnspireerd bent geraakt om (meer) te gaan wandelen. Ik nodig je uit om dit blog ook te delen met anderen.