Zou het kunnen dat je te weinig water drinkt en te weinig mineralen tot je neemt? Neen? Denk je dat omdat je veel drinkt in de vorm van koffie of thee, melk, frisdrank, sapjes of iso-drankjes, wijn, bier en dergelijke? De vraag is of dat wel de vorm is die je lichaam nodig heeft?

Stel dat je lichaam, zonder dat je het weet, eigenlijk chronisch uitgedroogd is. Stel dat chronische uitdroging aan de basis ligt van veel van je kwalen en kwaaltjes. Stel dat je lichaam domweg naar water snakt.

De Iraans/Amerikaanse arts Dr. F. Batmanghelidj is na jarenlang wetenschappelijk onderzoek tot die conclusie gekomen. Hij stelt dat een groot deel van onze ziektes domweg veroorzaakt wordt door een tekort aan water en mineraalrijk zout in ons lichaam. In decennialang onderzoek heeft hij aangetoond dat een lichaam gezond blijft dan wel beter wordt door voldoende water met wat grijs zeezout te drinken. Zo makkelijk.

Je herinnert je misschien mijn mailing verleden jaar die startte met: ‘luister naar het fluisteren van je lijf voor het begint te schreeuwen’.

Onder fluisteren verstaat Dr. Batmanghelidj: jezelf moe, prikkelbaar, angstig, neerslachtig of al depressief voelen, blozen, niet goed slapen, een zwaar hoofd hebben, onweerstaanbare verlangens hebben en angst voor menigten en straatvrees.

De volgende fase is: astma, allergieën, hoge bloeddruk, verstopping (constipatie), ouderdomssuiker (diabetes type II) en auto-immuunziekten.

Hierna volgen wat Dr. Batmanghelidj ‘noodkreten van plaatselijk uitdroging noemt’:

1.   Brandend maagzuur
2.   Maagpijn
3.   Hartkramp
4.   Lage rugpijn
5.   Reumatische gewrichtspijnen, inclusief de ziekte van Bechterew
6.   Migraine
7.   Darmpijn
8.   Pijn van Fibromyalgie
9.   Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap
10. Boulimia (eetstoornis)

Ik noem fase één en twee eigenlijk al wel schreeuwen. Daarna begin het lijf naar mijn smaak te brullen. Dan kunnen ziektes al onomkeerbare gevolgen hebben. Tot dan is eigenlijk alles geneesbaar.

Zeker is volgens hem dat veel soorten stress te herleiden zijn naar een tekort aan water in het lichaam. Met andere woorden: burn-out klachten kunnen in iedere geval deels vermeden dan wel verminderd worden door ruim voldoende water te drinken.

Uit eigen ervaring
Natuurlijk wist ik, net als jij, al lang dat ik meer water moest drinken. Ik deed ook m’n best. Maar na het lezen van het boek van Dr. Batmanghelidj ben ik helemaal om. In de ochtend kort na het opstaan begin ik met een 0,5 liter warm water met wat korreltjes Keltisch zeezout en een paar druppeltjes citroen. Na één à anderhalf uur nog weer eens een 0,5 liter. Nadien bijna elk uur 0,25 liter water, Keltisch zeezout en een paar druppeltjes citroensap. Totaal elke dag 10 grote glazen vol.

Het resultaat: m’n huid is beduidend gladder geworden, betere stoelgang en ik heb geen last meer van m’n onderrug.

Waarom Keltisch zeezout?
Mineralen waaronder zout zijn onmisbaar voor het overleven van alle levende wezens. Niet in de vorm van geraffineerd keukenzout, maar Keltisch zeezout, Himalaya zout of ander steenzout. In zeezout zitten zo’n 80 mineralen. Ze zijn van levensbelang voor je gezondheid en welbevinden. En neen, met ongeraffineerd, oeroud zout verhoog je niet je bloeddruk. Integendeel

Waarom citroensap?
Omdat het lekker smaakt en gezond is.

Vier tips

  • Als hetgeen hier staat je raakt, drink dan vanaf nu 30 ml water per kg lichaamsgewicht. Tenminste 2 liter water per dag met steeds een paar kruimeltjes grijs, ongewassen, Keltisch zeezout, Himalaya zout of steenzout. Ofwel 8 à 10 grote glazen vol. Als je lichaam al schreeuwt drink dan meer.
  • Drink steeds in ieder geval 250 ml in plaats van steeds kleine beetjes. Bij voorkeur warm, dan hoeft je lijf niet steeds te schrikken van de kou.
  • Drink steeds één groot glas warm water nadat je geplast hebt; ook ’s nachts. Zo vul je meteen aan.
  • Lees het boek van Dr. F. Batmanghelidj: Water, “Je bent niet ziek, je hebt dorst”. Koop het in ieder geval en leg het op je nachtkastje. Dan word je er steeds aan herinnerd en gaat het je uiteindelijk lukken. Mocht je het boek te dik vinden, pak dan het dunnere boek van de Nederlandse ingenieur Guido van Mierlo: “Water een bijzonder fenomeen”.

Tot slot
In deze post kan alleen een compilatie geven van al het hoog interessante wat er in die boeken staat. Ik vind het echter belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hier kennis van nemen. Ik hoop dan ook van harte dat je met dit weetje je voordeel gaat doen. Want net als ik ben jij verantwoordelijk voor je eigen welzijn en gezondheid. Nu kun je niet meer zeggen: ‘ik wist dit niet’.