In het kort: Arjen Luijendijk

Van registeraccountant tot burn-out specialist

Een studie tot registeraccountant lijkt voor veel mensen niet het meest opwindende. Toch is dat wat ik heb gedaan. Vele jaren heb ik veelal met plezier in de accountancy en het bedrijfsleven gewerkt. Kennis delen en samen kwalitatief hoogwaardig werk leveren vond ik belangrijk. De lat lag hoog, ik was ambitieus en nee zeggen zat niet in m’n aard; zakelijk noch privé. In 2000 brak het lijntje. Ik was maandenlang uitgeput opgestaan. Ik piekerde me suf hoe ik alles wat er op m’n bord lag voor elkaar kon krijgen. M’n hoofd zat vol. Vragen over hoe het met me ging, wimpelde ik af. Koffie hield me op de been. Maar ja, de kruik gaat net zo lang te water tot hij barst. De huisarts gaf de verlossende diagnose: ‘burn-out, Arjen’.

Ben je nieuwsgierig naar mijn volledige burn-out verhaal? Lees dan mijn blog “Maak mij over 4 maanden maar wakker!”

Wijze lessen geleerd
Met steun van een begripvol thuisfront, een goede werkgever, een toffe coach en mijzelf was ik na 6 maanden volledig hersteld. Deze 6 maanden hebben mij 2 wijze lessen geleerd en 2 besluiten doen nemen:

1. Ik mag er zijn als individu.
2. Ik ben de regisseur van mijn leven …

… en dit nooit meer. Vanaf nu ga ik genieten van het leven.

Hoe nu verder
Bij een burn-out dienen zich naast fysiek herstel drie vragen aan: wat maakt dat ik opgebrand ben (voor zover dat nog niet duidelijk is), wat wil ik eigenlijk in dit leven en hoe stel ik me vanaf nu onafhankelijk op van wat anderen van mij vinden?

Mijn burn-out maakte mij duidelijk dat ik een andere richting op wilde. Ik wilde andere mensen de hand reiken om zelf gezonder en wijzer dan voorheen uit hun burn-out te geraken. Daarvoor ben ik een NLP-opleiding gaan doen en verdiep ik mij nu al weer vele jaren, in hoe een mens gezond, succesvol en met veel plezier door het leven kan gaan. Uiteindelijk ben ik in 2009 voor mezelf begonnen.

Hoe ik mij nu voel gun ik iedereen. Naar mijn smaak heb ik dit te danken aan m’n burn-out en hoe ik mijn leven nadien ben gaan leven.

Burn-out coaching & advies
Burn-out is in Nederland nummer 1 als het gaat om beroepsziekten. In percentages uitgerekend, ik ben tenslotte ex-accountant: 22% van alle beroepsziekten ontstaat door een burn-out. Al kent iedereen wel mensen die een burn-out hebben of hebben gehad, bij organisaties is er vaak nog onvoldoende bruikbare kennis over burn-out. Reden waarom ik het E-book ‘Burn-out? Heb oog voor uw medewerker’ heb geschreven. Ik adviseer iedereen die in zijn of haar omgeving geconfronteerd wordt met burn-out om dit gratis E-book te lezen.

Ik heb er mijn vak van gemaakt om professionals van hoog tot laag snel en duurzaam uit hun burn-out te begeleiden. Managers in organisaties adviseer ik hoe zij mensen met een burn-out het beste kunnen faciliteren en begeleiden.

Arjen Luijendijk
Burn-out specialist