Mijn lief en ik geven elkaar graag cadeautjes. Vaak leggen we het cadeautje onder het dekbed. Als we ’s avonds naar bed gaan, kan het dus zijn dat we bij het uitstrekken van de benen tegen iets anders aanstoten dan het dekbed: een cadeautje. Van de week schoof mijn voet tegen de verpakking van het boek: “De zin van het leven” van de Volkskrant-journalist Fokke Obbema. Een geweldig cadeau, een aanrader.

Waarom?
In mijn praktijk stel ik vaak aan mensen vragen als: waarvoor ben je hier op aarde of wat is voor jou de zin van het leven? Opvallend is dat veel mensen geen antwoorden op deze vragen hebben; men heeft er veelal niet of heel weinig bij stilgestaan. Op de vraag: wat wil je graag, antwoorden velen gezond en gelukkig zijn. Begrijpelijk. Wie wil dat niet? Een logische vraag die dan volgt is: hoe zorg je er nou voor dat je gezond en gelukkig bent? En dan kom je onder meer uit bij het verkrijgen van inzichten over levensvragen als: wie ben ik eigenlijk, wat kom ik hier op aarde doen en wat is de zin van het leven. Zowel mijn persoonlijke ervaring als die van mijn cliënten is dat het willen verkrijgen van helderheid en het hebben van inzicht in wie ik ben, wat ik diep van binnen wil en de zin van het leven bijdraagt tot een gezonder en intrinsiek gelukkiger leven.

Veel mensen beginnen pas aan het zoeken naar inzichten over zichzelf en de zin van het leven als er iets ingrijpends in hun leven is gebeurd: een burn-out of erger, het overlijden van een dierbare, een faillissement of een ontslag. Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot er iets ingrijpends gebeurd; het mag eerder.

Fokke Obbema heeft voor zijn eigen zoektocht, geïnitieerd door een hartstilstand op z’n 54ste, veertig mensen geïnterviewd over wat voor hen de zin van het leven is. Ik kan je voor je eigen zoektocht naar geluk en wijsheid, van harte de inzichten van deze veertig mensen aanraden. Matthijs van Nieuwkerk is het met me eens :).

Aanvullend
Onderzoekers van de Universiteit van Leiden hebben in het vermaarde medisch tijdschrift The Lancet, voorzichtig, maar toch laten weten dat uit hun onderzoek helder is gebleken dat stress ten grondslag ligt aan hartinfarcten en dus ook hartstilstanden. Een burn-out is nadrukkelijk stress gerelateerd. Als je dus geen lering trekt uit je burn-out en gewoon na je fysieke herstel doorgaat als voorheen, heb je in wezen de stressoren die je burn-out hebben veroorzaakt niet getransformeerd. Realiseer je welke gevolgen dat kan hebben.

Tot slot
Als je nou alsnog duurzaam wilt herstellen van een burn-out of je eigen levensontwikkeling ter hand wilt nemen na een burn-out, plan dan hier een afspraak. Ik help je er graag bij.