Is geluk van belang voor een succesvol leven? Eigenlijk niet. Er zijn door de eeuwen heen vele mensen ongelukkig maar wel succesvol geweest. Dus daarvoor hoef je het niet te doen. Toch wordt al sinds 1985 in Nederland onderzoek gedaan naar geluk en wel door de Nederlandse socioloog en geluksonderzoeker numero uno: emeritus hoogleraar Prof. Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit. Hij onderzoekt al ruim 30 jaar wat geluk is, wat gelukkig maakt, of het maakbaar is en wat het effect ervan is op mens en samenleving. Uit al zijn onderzoek is nadrukkelijk gebleken dat het geluksgevoel van de mens in hoge mate bepalend is voor zijn en haar gezondheid.

Wetenschappelijk onderzoek heeft  aangetoond wat veel mensen al erg logisch leek: ‘gelukkige mensen zijn gezonder’. Misschien wordt het hiermee wat legitiemer om er openlijk over na te denken en over te praten. Met jezelf, met anderen, op het werk en thuis. Want wie wil niet gezond en gelukkig zijn?

Is er dan iets aan te doen? Is geluk maakbaar? En daarmee: is ook gezondheid meer maakbaar? JA! Nu lijkt dit misschien bravoure mijnerzijds. Dat is het niet. Het onderzoek van Prof. Veenhoven heeft dit aangetoond. Met dat artikel maak ik meteen even reclame voor Univé; maar dat is toevallig.

Je prettig en gelukkig voelen wordt sterk beïnvloed door de manier waarop je naar jezelf en de wereld kijkt, en hoe die twee zich tot elkaar verhouden. Onze manier van kijken is ontstaan uit een samenspel tussen nature en nurture. Dit is geen onveranderbare toestand. Jouw kijk op jezelf en de wereld is flexibel, veranderlijk en daarmee ontwikkelbaar. Al bestaat er geen kant-en-klaar recept voor, maar met behulp van wilskracht, inzet, doorzettingsvermogen en goede begeleiding, kan ieder mens zijn geluksgevoel verbeteren. Je hoeft niet te wachten op een burn-out.

Je weet me te vinden. Schroom niet dit door te vertellen.

Maak kennis met een van mijn belangrijke burn-out partners

Van een burn-out herstel je alleen voorgoed als je integraal te werk gaat. Hiervoor heb je meer specialisme nodig dan alleen die van mij. Als je bij mij komt voor professionele begeleiding, stel ik nauwkeurig vast wat voor jou de beste complementaire aanpak is. Een van de specialisten met wie ik nu alweer 4 jaar met veel succes samenwerk is Renée Linssen. Renée combineert haar academische kennis van de biologie, haar praktijkervaring in de farmaceutische industrie met de praktische hogeschool kennis van moderne complementaire geneesvormen en 15 jaar werkervaring als gezondheidstherapeute. Renée woont en werkt in IJsselstein (Utrecht). Graag stel ik jou aan haar voor via haar website.www.wellnessconsult.nl. Renée is echt een kanjer in haar vak en als mens.

Warme groet,

Arjen Luijendijk
Burn-out Specialist