Het lijkt trendy om het over ME-time te hebben. Damesbladen te over die vrouwen stimuleren om ME-time in te lassen. Als man schijn je zonder ME-time door het leven te moeten. Kletskoek natuurlijk. Mannen en vrouwen hebben beiden domweg tijd nodig aan zichzelf te besteden. Aan niets-doen of iets-doen. Maar zowel iets als niets doen staan in het teken van: ik hoef niks, maar wat ik doe òf niet doe geeft me energie en helpt me om ballast af te voeren. Het brengt me in contact met mezelf, met m’n hart en m’n (veer)kracht.

Zonder goeie en voldoende ME-time heb je vaker last van kop-, buik-  of spierpijn,  rug-, nek-, darm- of hartklachten dan wel constante vermoeidheid of alles tezamen. Als je ‘mazzel’ hebt stort zich op enig moment in je leven een burn-out over je uit. Die boodschapper komt vaak wel aan. In minder gunstige gevallen krijg je meteen een hartinfarct of iets anders lichamelijk ingrijpends. Neen, het gebrek aan ME-time is niet de enige reden van lichamelijke klachten. Het levert er wel een forse bijdrage aan.

Hoeveel tijd geef jij per dag aan jezelf? Geen? Weinig? Veel?

Wat is goede ME-time?

Goede ME-time laadt energie op en voert ballast af. Goede ME-time draagt ertoe bij dat het evenwicht tussen je lijf, je hoofd, je hart en je gevoelens zich kan herijken. Goede ME-time zorgt ervoor dat je privé en in je werk lekkerder en effectiever kunt functioneren. Nee, ME-time genereer je niet voor de tv, door het beantwoorden van je appjes en zeker niet door je activiteiten op social media.

Wel buiten in de natuur, klussen zonder dat het (af)moet, mediteren, creatief bezig zijn, een goed gesprek met een vriend(in), alleen zijn in stilte, niets doen, bewust ademhalen, iets nieuws aangaan, lachen en humor (anders dan leedvermaak), een interessant boek lezen of luisteren, instrumentale muziek luisteren die je mooi vindt, of erop dansen, op je rug liggen op bed en alleen maar waarnemen dat je ademhaalt, lichamelijke bewegingen die je helpen bewuster te worden van je lijf, je richten op wat je nou eigenlijk voelt en niet te vergeten lekker vrijen. Als je een vrouw bent vrouwenpraat met vrouwen, als je een man bent mannenpraat met mannen. ME-time is ook gevoelens van liefde, vertrouwen, hoop, dankbaarheid en ontroering oproepen.

Neen, deze lijst is niet uitputtend. Belangrijk is dat je zelf ontdekt wat voor jou goeie ME-time is en dit inlast in je leven. Minimaal 40 minuten per dag. Echt waar. Lees er meer over in deze TIPS voor ME-time.

Wil je burn-out vrij leven dan is dagelijkse ME-time een must. Het is niet voor niks een van de 10 thema’s uit mijn online Energie Terug programma.

Lukt het je niet alleen en zoek jij begeleiding bij herstel na burn-out, mail me dan.