5 tips om opgeruimd het voorjaar te starten

Begint het bij jou ook te kriebelen? Nu de zon zich steeds vaker laat zien. Lekker de ramen en de deuren open. De tuin netjes maken, nieuwe plantjes erin. En ook binnen eens lekker opruimen. Ja inderdaad, de voorjaarsschoonmaak. Ik kreeg dit weekend ineens de behoefte om mijn kledingkast uit te zoeken, de stapels met papieren door te spitten en de bestanden op mijn laptop opnieuw in te delen. En ben jij ook aan het opruimen gegaan?

Bij stressvrije mensen lijkt het alsof opruimen hun tweede natuur is. Het gaat bij hen als vanzelf. Ze hebben geen grote schoonmaak nodig. Ik heb daarom deze keer 5 opruimtips voor je verzameld die ik heb geleerd van relaxte mensen die ik heb mogen ontmoeten.

Tip 1: Durf weg te gooien.
Door weg te gooien creëer je ruimte om je heen. Resoluut dingen weg doen, omdat je ze niet nodig hebt. Dat betekent niet altijd direct in de vuilnisbak gooien. Wie weet kan je er iemand anders nog blij mee maken. Waarom denk je dat de rommelmarkt zo populair is. Of naar de kringloop of gewoon weggeven.
Een oud-collega van mij had een andere methode. Hij stopte spullen in een doos, schreef er de datum op en zette de doos op zolder. Als hij een jaar later de doos niet had geopend, gooide hij de spullen ongezien weg!

Afvalbakken                        Hoofd leeg

Tip 2: Je hoofd leegmaken
Nee hoor, hier nu eens geen tip over meditaties. Heel simpel, een pen en papier naast je bed neerleggen. Voor het slapen schrijf je je ideeën, acties voor de volgende dag, eventuele zorgen en wat er verder nog voorbij komt allemaal op. Dat helpt om dingen die je bezig houden niet mee de nacht in te nemen. Die periode heb je namelijk hard nodig om te herstellen.

Tip 3: Je Inbox leeg
Ken je dat? Je kijkt over de schouder van je collega mee op het scherm. Jouw blik valt op de mailbox: Inbox (594). Van zoveel ongelezen mailtjes zou je toch in de stress schieten? De tip is om iedere dag de mailtjes uit je inbox weg te werken. Reserveer daar vaste momenten voor. Een aantal berichten direct beantwoorden of direct archiveren. De rest plan je in op een ander moment en je archiveert ze. Einde dag: inbox leeg, opgeruimd!

 

Inbox                     Opruiming                  Mindmap

Tip 4: Geen losse briefjes meer
Als jij even snel wat wilt opschrijven. Hoe doe je dat dan? In een notitieboekje, op een post-it of op een memobriefje? Maar hoe bewaar je het overzicht dan in die brei van losse briefjes? Ik kan de app Evernote van harte aanbevelen. Ik gebruik het zelf al zes jaar! De voordelen: vanaf ieder apparaat te benaderen, notities zijn in te delen met labels, foto’s en ook reminders zijn makkelijk toe te voegen en je kunt ze makkelijk delen via social media.

Tip 5: Het overzicht bewaren
Hoe mooi zou het zijn als je aan het einde van de dag tot de conclusie komt dat het een geslaagde dag was? Misschien niet precies zoals je je van tevoren had voorgesteld, maar de meest belangrijke zaken kwamen aan bod. Doordat je hoofdzaken van bijzaken hebt kunnen onderscheiden.

Een goed hulpmiddel daarbij is het maken van een mindmap. Op papier of via tablet of telefoon. Wat zijn jouw belangrijkste doelen of activiteiten de komende maand? Thuis, met vrienden, familie, op je werk, in je studie op de sportclub? Check iedere week of je een paar stappen vooruit bent gekomen om je doelen te bereiken of je activiteiten af te ronden.

Een prettige voorjaarsopruiming!


Deel
deze blog met anderen en reageer hieronder als je baat hebt bij deze tips of zelf nog extra tips kwijt wilt.