“Mensen met een burn-out hebben niet geluisterd naar hun hart”

Weet jij dat veel van ons gedrag in wezen gestoeld is op geconditioneerd gedrag? Oftewel op overlevingsmechanismen die in onze jonge jaren ingeprogrammeerd zijn? Deze programmering zorgt ervoor dat je vaak het tegenovergestelde doet van wat je hart je ingeeft. Want doen wat je hart zegt lijkt onveilig. Het tegenovergestelde is waar. Niet luisteren naar de stem van je hart levert namelijk spanning op. Je raakt in conflict met jezelf en ook wel met anderen. Des te vaker en langer je haaks handelt op wat je hart je influistert, des te lastiger wordt het leven..Des te groter het gat wordt tussen wat je eigenlijk wilt en wat je doet, des te groter is de kans op een burn-out. En dat is nog maar een milde vorm van ziek zijn.

Hoe groot is jouw kans op een burn-out?

*   Hoeveel jaar hecht je nog belang aan wat anderen van je denken?

*   Hoeveel jaar doe je nog wat je doet omdat je denkt dat anderen je dan waarderen?

*   Hoeveel jaar blijf jij nog hangen in de overlevingsmodus?

*   Hoeveel jaar werk je je nog te pletter?

*   Hoeveel jaar ga je nog voorbij aan de stem van je hart?

Stel je eens voor dat je vrij bent van die oude programmatuur, vrij van al die conditioneringen. Hoe zou het zijn om te leven zoals je hart wil leven? Wat voor een vrouw zou je dan zijn? Wat voor een man zou je dan zijn? Wat houd je tegen om overeenkomstig de stem van je hart te leven?

Een burn-out is vaak een moeilijke levensfase; zeker niet lekker wel nuttig. Ik weet er alles van. Het is een milde wake up call. Het zegt dat je veel te lang niet (meer) hebt geluisterd naar de stem van je hart.

Is er wat aan te doen?

Ja, er is zeker wat aan te doen; zowel preventief als genezend. Van een burn-out kun je genezen, als je tenminste bereidt bent van je burn-out te leren. Je kunt je veerkracht  terugwinnen en weer bruisen van energie en levensvreugde. Dat is een kwestie van weten hoe en dienovereenkomstig handelen.

Dankzij mijn eigen burn-out ben ik gaan luisteren naar m’n hart. Een van de gevolgen daarvan is dat ik burn-out specialist ben geworden. Ik wil mensen de hand reiken om, net als ik, profijt te trekken uit hun burn-out tijd.

Het zou jammer zijn als jij wacht tot je bent opgebrand. Wat natuurlijk ook geldt voor mensen om je heen. Wanneer je zover bent dat je hulp accepteert, maak dan een afspraak met mij.


Ik wens je een energiek en vreugdevol leven toe!

Hartelijke groet,

Arjen Luijendijk
Coach voor burnout-vrij leven

Klik hier voor mijn contactgegevens