Structureel bekaf zijn kan duiden op een burn-out. Hoeft niet. Kan. Het kan ook duiden op een fysieke ziekte. Hoeft niet. Kan. Wat de reden van het bekaf zijn ook moge zijn, het is van belang de oorzaken te weten. Bij een burn-out is het heel normaal dat je achterhaalt hoe het zover heeft kunnen komen. Je onderzoekt wat de oorzaken je te vertellen hebben. Je beziet wat wel en niet bijdraagt tot je welbevinden. Je herijkt je bestaan. Met die inzichten ga je na wat je te wijzigen hebt in je leven, waaronder je eigen doen en laten. Je gaat zien hoe je eigenlijk wilt leven en wat eigenlijk belangrijk voor je is; zowel privé als zakelijk. Op basis daarvan neem je de benodigde stappen en ga je ontdekken hoe het is om dingen anders te doen dan voorheen.

Als je de oorzaken van je burn-out echt helder hebt, je de juiste keuzes maakt met de bijpassende maatregelen, leidt dit tot duurzaam herstel. Met als gevolg een prettiger, interessanter en energie gevend in plaats van energie nemend leven.

Bij fysieke ziektes wordt bij lange na niet eenzelfde genezingsweg gevolgd. De meeste mensen inclusief hun artsen zien fysieke ziekten bovenal als een mankement van het lichaam. Een mankement waar je niks aan kunt doen anders dan het eruit te snijden, te bestralen, chemotherapie te ondergaan en/of levenslang pillen te slikken. En ja, het lag toch al in de familie. Niks aan te doen.

Maar is dat wel zo?
Hoe zou het zijn als we nou eens net zo te werk gingen met fysieke mankementen als met een burn-out? Wat als we de eigenlijke oorzaken van onze ziektes en fysieke ongemakken konden achterhalen, hen wisten te begrijpen, hen konden transformeren en zodanig zouden gaan leven dat het lichaam herstelt en geen noodzaak meer had om te schreeuwen? Volgens mij kan dat.

Wat je daarvoor nodig hebt?
Om te beginnen ervoor openstaan dat het mogelijk is. Waarom zou wat er met een burn-out kan, niet net zo opgaan voor lichamelijke mankementen? Ja, het is een paradigma-verschuiving voor velen en in onze samenleving.

In mijn praktijk en met mijn eigen lichaam heb ik hiermee al verschillende mooie ervaringen mogen meemaken. Ik weet dus dat het kan. In november ga ik samen met mijn vrouw naar een seminar van de Duitse bewustzijnsonderzoeker Clemens Kuby op Djerba, waar we beiden nog beter leren hoe we mensen een hand kunnen reiken bij hun eigen genezingsproces.

Als je zover bent dat jij de oorzaken wilt weten van het fluisteren van je lijf, maak dan een afspraak met me voor een adviesgesprek.

En … als je lijf al schreeuwt, zou ik zeker een afspraak maken.