7 tips om direct je stress los te laten

Er zijn mensen waarbij het lijkt alsof alles vanzelf gaat. Ken jij ze ook?
Alsof ze geen stress hebben. Ze zijn relaxed en hebben vaak een brede glimlach om hun mond. Om soms jaloers op te worden, niet waar? Wat zouden zij toch anders doen om zo’n stressvrij leventje te leiden? Nee, ik ga nu geen onderzoeksresultaten met je delen. Ik heb 7 concrete tips voor jou verzameld. Tips om direct je stress los te kunnen laten. Zoals ik het doe in de praktijk, zelf ontdekt of weer geleerd van stressvrije mensen uit mijn netwerk.

Tip 1: je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn dus zet je mobiel eens uit! 
Doordat we steeds meer mobiele toepassingen gebruiken lijkt het alsof we niet meer zonder onze mobiel kunnen. Zeg eens eerlijk? Hoe vaak per uur kijk jij op je mobiel? Even kijken of er nieuwe mail is of even reageren op een chat. Of je wordt gewaarschuwd dat er een nieuw bericht is. Iedere keer ben je afgeleid van waar je eigenlijk mee bezig was. Als je dit herkent, zet je mobiel eens een halve dag uit. Is dit voor jou iets te extreem? Schakel dan een paar uur de 3G/4G en de wifi uit en ontdek hoe productief je dan bent.

Tip 2: een gaap doet wonderen en eh niets aantrekken van je omgeving!
Eigenlijk is gapen een natuurlijke manier waarbij je lichaam je laat weten dat er stress is. Door te gapen wordt die stress minder. Er komt meer lucht (zuurstof) in je longen, waardoor er nieuw leven in je bloed stroomt. Het geluid wat erbij vrijkomt zorgt ook voor vermindering van de spanning. Helaas verbergen we vaak een opkomende gaap of maken we ‘m kleiner. Dus mijn advies als je de volgende keer een gaap voelt opkomen: leef je uit! Sper je mond wijd open, haal diep adem en genieten maar. Wist je trouwens dat je een gaap ook zelf kunt oproepen door je mond te openen, je kaken een beetje heen en weer te bewegen en net te doen alsof je gaapt? Probeer het maar. Zie je wel?

Tip 3: er zit een kleine ballon onder je navel!
Ademhalen lijkt zo vanzelfsprekend. Je doet het al jaren dus je denkt ondertussen dat je wel weet hoe het moet. Als baby deed je het automatisch goed. Maar ja toen had je nog niet te maken met de Belastingdienst, die irritante buurjongen die zijn nieuwe muziekinstallatie uitprobeert of de onzekerheid of je je baan verliest bij de reorganisatie. Maak je geen zorgen, goed ademhalen kun je jezelf opnieuw aanleren. Stel je voor dat er een kleine ballon vlak onder je navel zit. Bij iedere inademing blaas je als het ware door je navel de ballon op en bij iedere uitademing laat je de lucht weer uit de ballon lopen. En? Is dit ook de manier waarop jij onbewust ademhaalt?

Tip 4: iedereen heeft een mini kuuroord in huis!
Waarom zou je speciaal naar een kuuroord of sauna gaan als je in je eigen huis al een mini kuuroord hebt. De badkamer! De één heeft een bad de ander een douche of misschien wel beiden. Het maakt niet uit. Persoonlijk ben ik meer een liefhebber van een lange warme douche. Het is ontspannend en rustgevend. De spieren verslappen en de polsslag vertraagd, terwijl je alleen maar hoeft te staan. De spanning spoel je dan vanzelf van je af. Ben je meer een bad-type? Dan kun je nog meer ingrediënten toevoegen, zoals je favoriete   badschuim en sfeervolle muziek. Kun je direct ook tip 5 inzetten.

Tip 5: laat je stem horen en zing!
Wist je dat zingen reinigend werkt en stressverlagend. Ook het plezier in het zingen zorgt voor meer ontspanning. En het verhoogt ook nog eens je weerstand. Dus stel eens een playlist samen van je favoriete nummers met teksten die je mee kunt zingen. Zoek een rustige plek op en zing lekker uit volle borst mee. Dé plek voor mij om te zingen is in de auto. Ondertussen wel even de aandacht op de weg houden natuurlijk. Welk meezingnummer zou bij jou op nummer 1 staan in jouw playlist?

Tip 6: het is zo simpel, ‘gewoon’ denken aan iets anders!
Maar Arjen, zo simpel is dat niet. Ik heb het al zo vaak geprobeerd. Ja, ik hoor het je al zeggen. Toch geloof ik erin dat er voor ook voor jou een afleidingsmanoeuvre bestaat voor je gedachten. Met welke activiteit ben jij soms even helemaal weg? En dan een vakantie of een weekendje weg even niet meetellen. Is dat door het lezen van een boek, luisteren naar je favoriete muziek, samen naar de film of theater of gewoon lekker sporten? De afleiding voor mij is golfen. Lekker buiten bewegen in het groen. De volle concentratie bij het slaan van de bal, want de scheelt later weer zoeken. Dat voelt voor mij als een mini-vakantie.

Tip 7: stel je eens voor…. de kracht van je verbeelding!
Hoe mooi zou het zijn als je je gedachten over problemen die hebt of beelden die je ziet die stress veroorzaken zou kunnen veranderen? Door ze te vervangen door prettige gedachten of ontspannen beelden. En ja hoor, dat kan! Hierdoor ga je je direct beter voelen. Hier een eenvoudige oefening. Zoek een plekje op waar je een paar minuten ongestoord kunt zitten. Roep een mooi herinnering op of iets wat zeker in de toekomst gaat gebeuren. Als je je er maar prettig bij hebt gevoeld of gaat voelen. Bijvoorbeeld een vakantie, een bezoek aan de sauna of een heel gezellig feestje. Kies jouw moment uit. Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je, voel je of misschien wel proef je? Ga helemaal op in deze situatie alsof je er weer (of al ) midden in zit.  Sorry, ik zal je even niet storen.

Wil jij jouw tip ook delen?
Heb jij ook een tip voor lezers van dit blog die niet mag ontbreken in dit lijstje? Laat dan je reactie hieronder achter. Want het zou toch zonde zijn als jij die waardevolle tip voor jezelf houdt?

Ontdek met Energie Terug online hoe je makkelijk zelf je basisenergie op orde kunt brengen